Kucin…

Assalamualaikum…

Orang Perak panggil kucin….kalo negeri lain kucing….aku baru tau yang orang Perak akan hilangkan huruf g yang hujung bila bercakap…(bukanlah sume perkataan)….mungkin sebab aku dok sebelah dengan negeri Selangor kot…jadi slang Perak tue dah xbyk sangat da…(Slim River sebelah Selangor kan…kan)..

Image

Dulu rumah aku pun ade kucing jugak….aku jumpe kucing tue kat sekolah….seharian aku sorok kucing tue bawah meja kat kelas aku…..ala yang tempat letak buku teks tue….

Image

macam nie la iras-iras kucing aku tue

Bila aku balik jer sekolah…aku letak beg terus pegi bilik air mandikan kucing tue….kucing tue siap aku letak syampu sunsilk lagi…masa tue aku terlebih bijak sikit…konon-konon nak bagi bulu dier lembut la….letak banyak syampoo cepat sikit bulu dier panjang….

Yer aku ingat bulu kucing bleh panjang kalo pakai syampoo…(wei…wei…time tue aku sekolah rendah darjah 3 kot…mane tau ape..)

th (6)

Mengamuk kucing tue lompat sane sini dalam bilik air…da macam kambing kena air da aku tengok…..

Lepas tue aku balut dier dengan tuala…masuk jer rumah aku pasang kipas halakan kat kucing tue…nak bagi cepat kering la…(ak bersyukur time tue umah aku xde hair dryer..)

Time tue ayah aku kat dapur tengah goreng ikan….aku terus curik ikan sekor bagi kat kucing tue….pastu aku pelik la asal kucing tue tengok jer ikan tue….adalah dalam seminit dua kucing tue dok kuis-kuis ikan tue….pastu ayah aku datang bagitau aku ikan tue kena tumbuk dulu, gaul dengan nasik pastu baru leh bagi dier….

Tapi aku selalu buli dier…letak kat atas peti ais la biar dier xdpt turun…bawak dier nek moto la…

Sekali tue mak aku cakap kalo kita seksa kucing kat akhirat kita kena pikul bulu kucin tue….sehelai bulu dier berat macam pelepah kelapa…aku tak tau la mak aku tipu ak ke x…

Pastu aku insaf la sikit…

Tapi baru beberapa bulan jer kat umah aku….kucing tue da hilang…aku xtau la mana dier pegi…sedih aku time tue..

p/s Sekarang nie aku fikir bagus jugak kucing tue hilang dulu…kalo x lunyai la aku buat

Advertisements

Budu….

Assalamualaikum…

Sesetengah orang tak makan budu…family aku pon sama sebab bau dier macam pelik sikit……eh jap mak aku makan aku rasa tapi bukan makan kat umah aku tapi umah sedara…aku memang xmakan la….tapi itu dulu…lepas aku masuk diploma jumpa pulak bebudak yang dari pelbagai negeri sume bende la kau nak try…..

Image

Masa tue aku p umah member aku nie macam dalam 7 orang camtu….masa tue mak ayah dier keluar ade bende nak buat..mak dier pon cakap la masak la ape-ape yang korang nak makan….amik jer barang yang kat dalam peti sejuk tuer yer…

Aku masak nasik bolehla….pastu Hannah dengan ade sorang member aku tue Ku Anis yang masak…..

Image

yang tudung krim tue Hana, sebelah dier Fatin…..yang pakai spek dari hujung Mira, Yanie dengan Bella

Hana siapkan budu…yang len2 tue masak amende ntah aku tak ingat….aku nie dok jakun sekejap la tengok budu….yer jakun…sebab umah aku xpernah nyer ade budu nie…

Aku tengok hana panaskan dulu budu tue baru letak limau pastu amende ntah…dier kata kalo panaskan lagi sedap…

Time nak makan tue aKu yang hidangkan…aku letak piring budu tu jauh dari tempat aku sebab aku kan x suke bau dier…pastu time makan aku tengok hana ni laju jer makan budu….dier suh aku try…aku dengan malu-malu kucing nyer amik la sikit….sikit jer…

Bila masuk jer dalam mulut aku….

Surp…..

Piring budu tu dah dok ade sebelah aku….

Aritu abis sebotol budu kitorang tibai….

Abis makan aku pon call mak aku…..

Ayat pertama yang kluar…

Mak asal xcakap budu nie sedap….

p/s :Aku tengah buat marathon entry nie..hehe

Ponteng…

Assalamualaikum….

Gejala ponteng sekolah semakin menular dikalangan pelajar sekolah…(Cewah….ayat pembaca berita….)

Ok serius….

Banyak da keluar kat paper pasal bebudak malas nak gi sekolah….

Image

Ini sekolah

Dorang tak tau kenangan pegi sekolah la yang paling best sekali terutama orang yang dah bekerja…aku pon jeles dengan bebudak sekolah…dorang macam xde masalah pon nak fikir pasal duit ke sebab mak ayah yang sediakan..xyah nak susah fikir pasal PTPTN..aku nie nak fikir sewa rumah dengan bil-bil amende ntah….tapi masa aku sekolah dulu pernah la jugak aku ponteng…..

Time tue aku form 3…subjek ERT…kan time tue korang yang perempuan sure kena amik subjek nie kan….masa tue kitorang ade kerja khusus buat rak kunci…

Cikgu ERT nie memang garang giler….sebenarnya dier jarang marah student…tapi bila korang kena sound memang makan dalam la…..

Pada hari kejadian sume orang kena bawak kayu yang dier dah bagi minggu sebelum tue…dalam banyak2 hari…hari tue la aku sorang jer yang tak bawak….kiranya aku masuk kelas tue sekejap jer la sebab nak tanda kehadiran….pastu senyap-senyap keluar…

Aku bukannyer pegi mana pon…jalan keliling sekolah jer…pastu dok dalam kelas…tetiba ade member aku nie masuk kelas trus cakap cikgu tue nak jumpa aku…..

Masuk jer bilik cikgu tue….

Tuppp…tuppp….tuppp…

Aku da buat drama da….menangis dengar ayat-ayat menusuk kalbu dari cikgu tue….siap tak bagi aku masuk kelas dier lagi…jenoh la aku minta maaf…yer la xnak aku cipta sejarah sekolah jadi satu-satunyer student kantoi subjek tue dalam PMR…..pastu minggu depannyer masa aku masuk kelas cikgu tue buat biasa jer…selamat aku…itulah kali pertama dan terakhir aku ponteng kelas…

p/s Punyer banyak member aku yang ponteng kelas xpernahnyer kantoi….baru aku nak merasa jadi budak jahat sikit…hehe

B….B….Biasiswa

Assalamualaikum….

Sekarang kalau pelajar yang dapat sambung belajar mesti berlumba-lumba untuk mohon biasiswa…

Image

Tak kira la MARA ke, JPA, bank negara dan macam-macam lagilah..

Aritu aku menyembang la dengan adik aku…

Aku: Adik ko da mohon biasiswa ke belum

Adik: Belum…sibuk la kak…xsempat…tolong isikan boleh…

Aku: Banyak cantik muke….xde mase….nak isi sendirik…

Adik: Ala…member adik tue sume akak dier tolong isikan…Bukan tolong orang len       pon…Adik sendirik jugak…bukan senang nak dapat pahala….

Aku rasa adik aku patut masuk team bahas kat sekolah dier….bila cakap asyik nak menang jer….tapi dalam xnak lastnyer aku yang isikan….aku isikan biasiswa bank negara..

Image

Biasiswa bank negara ada 2 jenis… Biasiswa kijang dengan biasiswa kijang emas…Bezanya biasiswa kijang nie syarat dier longgar sikit….sekurang-kurangnya kena dapat 8A..tapi 6A+…kalau kijang emas kena dapat straight A+ masa SPM….

Untungnya biasiswa bank negara nie dah la lumayan pastu kalo kita score dalam exam,kita akan dapat hadiah dari bank negara…ade senior adik aku tue dari 3.5 naik ke 3.8 dapat la kamera sebijik (adik aku la yang cakap…kalo dier tipu…tipulah aku yer…)

Tapi sebenarnya banyak lagi biasiswa yang ada kat Malaysia….korang taip jer kat pak cik Google tue…berderet la kluar….tinggal rajin ke tak jer nak baca…

p/s: Bukan senang nak jadi senang yer dak…:)

V-deo

Video ni menceritakan serba sedikit pasal keluarga aku….Cerita masa menjadi salah seorang pelajar di UiTM Merbok Kedah masa ambil diploma mengenai apa yang aku suka serta kehidupan aku yang baru semagai pelajar ijazah di UiTM Segamat, Johor.

Kereta Oh Kereta…

Assalamualaikum…

Kali nie entry dier ilmiah sikit…..pasal kereta…

Yer aku tau…

Korang nak cakap xde duit kan nak beli kereta so malas nak fikir…

Tapi kita kena la ade ilmu sikit sebelum nak beli kan..

Tie kalo orang dok cerita pasal nie leh la kita mencelah sama yer dak…

Aku suka kereta

images

Tony Stark pakai dalam Iron Man3..

Tapi yang aku rasa mampu milik

images (1)

had Myvi la

Sebelum nak beli kereta perkara yang wajib kita tau ialah:

* Berapa tahun kita nak buat pinjaman

* Kena kira cos minyak, parking, services dll..

*Berapa kerap kita guna

* Berapa ramai yang boleh naik kereta tue..(kalo sorang beli yang kecik sudah)

Lepas tue baru buat keputusan kereta apa yang sesuai dengan keselesaan, citarasa dan yang penting sesuai dengan budget…

Tapi kita tak digalakkan bayar cash terus walaupun mampu sebab tie kita rugi dekat nilai wang….x paham????

Xpe… Sat na bagi contoh

Kereta jenama X harga 50 ribu…tapi kalau korang simpan kat ASB… faedah yang korang dapat setahun dalam anggaran 3 ribu lebih..(ikot tahun la)….banyak tue…sapa nak bagi..

Lagipun korang takkan pakai kereta tue terus kan…sure dalam 7 tahun camtu korang da tukar jadi kalo korang bayar ansur xdelah terasa rugi sangat sebab duit tue korang boleh beli benda lain kan….

p/s Aku pun tak sure sangat teori aku betul ke tak…kalo korang rajin sharelah idea korang jugak tau….

Macammana Nak Cepat Kaya…

Assalamualaikum..

ok… harini kite cerita cara-cara nak cepat kaya secara telus dan jujur…

Mesti ramai yang selalu tanya diri sendiri camne nak jadi kaya..

(aku la tue…)

Kita ada banyak cara sebenarnya nak simpan duit ataupun melabur untuk dapat faedah ataupun pulangan yang tinggi sikit daripada simpan kat bank biasa…

Antaranya…

Image  

Pinjaman ASB

 Pinjaman ASB ni macam pinjaman biasa cuma bila masa dapat faedah hujung tahun kita dapat banyak sikit la…

kita boleh buat pilihan nak buat pinjaman ikut kemampuan…korang mesti tak faham sangat kan…jap aku bagi contoh…

Situasi 1

cik A buat pinjaman ASB sebanyak RM40,000…kira ikut persetujuan dia nak bayar berapa lama…cik A pilih nak buat loan selama 25tahun…

Kiranya setiap bulan Cik A kena bayar RM 231.Bila hujung tahun interest yang dia akan dapat sama macam orang yang ada 40ribu dalam simpanan walaupun Cik A baru bayar selama setahun…

Lepas 5 tahun Cik A dah takde duit nak bayar lagi….dia boleh tarik diri dan separuh dari duit yang dier bayar tiap-tiap bulan tue akan dipulangkan oleh pihak bank..

……..

*Aik…asal separuh pulak…rugila camtu…(sure korang fikir camtu kan)

Memanglah separuh sebab interest yang Cik A dapat selama 5 tahun tue pun da lebih da dari apa yang dier bayar…(korang jangan tamak sangat ek..hehe)

…………………………………………………………………………………………………………………………..

Situasi 2

EMAS

Rupa-rupanya Cik A bukan tak mampu bayar tapi duit tue dia keluarkan untuk beli emas…

Itupun satu pelaburan jugak…sekarang memang emas tengah turun mungkin sebab pilihan raya kot..tue sebab Cik A pegi beli emas…kalau kita beli emas konfEm tak rugi sebab harga dier jarang jatuh jadi selamat la daripada simpan duit kertas kan,,,,

Image

* So sekarang cepat fikir camne korang nak melabur…

 

Ayam

Assalamualaikum…

Korang pernah tak ade tragedi dengan ayam…..aku skrang nie kalo org cerita psl kenangan masa kecik ak rase ak punyer cerita semua psal ayam…dri kecik sampaila ke universiti…

download

nie seketul gmbar ayam bg sape y xprnah tngok

Mase aku kat Uitm Merbok, ak joint satu kelab nie….Kelab Iman….tue pon sbb member aku Hannah y ajak…sbb ak pling mlas nk buat aktiviti…kalo joint kelab kne byr yuran 5inggit..kalo x aktif cam rugi la kn..(nmpak x kedekut disitu)…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

yg depan tue la Hannah

Kelab Iman nie dier mcm islamik skit….byk anjurkan ceramah2 yg best2…

Ada 1 hari nie kelab nie bukak aktiviti tok sume ahli kelab tok joint satu program nie…Sembelihan…aku mula2 xnk tpi disbbkan nk cuba la konon…aku pon dftar la dgn si Hannah nie…

Turn aku sembelih aym….

Lpas dngar arahan ustaz y bg ceramah tue ade senior nie bg la aku aym….Hannah y kene pegang sbb ak da ready jer dgn pisau kat tngan…aku pon bcelah sume y ptut dibaca sblum nk smbelih aym…

Aym aku nie baik gler sbb mcm ready jer nk mati….tapi…..

Plup….plup…plup…plup……

Mengelupor aym tue tetiba jer…ak dok tngah khusyuk b’operasi ngan pisau nie t’kejut pastu t’lpas la aym tue….tpi ak yakin la aym tue sah dimkn….

Nk dkat 10 mnit la jugak ustaz tue dok menganalisis aym ak tu leh mkn ke x….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

bukti kejadian

Malam tue ari y same ade ceramah…..pastu pengerusi Kelab Iman tue pon review la aktiviti y kitorang buat seharian tue..brulah aku tau 15ekor ayam y kne sembelih, sekor aym jer xleh mkn……

Ayam aku…

p/s: Ustaz tue ade ckp binatang y nk kena smbelih akn behave jer sbb binatang tue redha….. aku rasa aym ak x redha kena smbelih ngan aku tue…

First Entry..

Assalamualaikum..

sekarang nie musim mengundi jadi banyak bendera pelbagai kaler kat sekeliling umah aku…

argh….jap2…aku fail nak tulis mukadimah nie…

start semula…

kini masyarakat sibuk kerana orang dewasa akan mula mengundi..

dek kerana umur aku baru nak masuk 21 jadi tak boleh nak mengundi…:(

Image1880

                                                        muke teruja dapat makan

tapi separuh daripada family aku dah boleh mengundi…horey…

527914_10151113199753397_627143305_n

dari kiri Hamiza Amir..ayah, kakak, emak , adik, dengan abang

kiranya dorang sume akan mengundi di………..Kampung Kuala Slim, Slim  River…

kampung aku best sebab memang sempadan jer dengan Selangor….

kirenyer korang boleh berada di 2 negeri dalam masa yang sama…

syokk  ooo…

tapi part y xbestnyer time nak icebreaking…

korang kalau masuk sem baru sure kena perkenalkan diri kan..

Situasi 1:

Aku: Nama saya…bla…bla…bla…

Member: ok……

Aku: Sekolah dekat….

Member: okkkk…

Aku: Saya asal Perak.

Lecturer: Owh…saya pon owg Perak gak…Perak kat mane?

Aku: Saya asal Slim River (jwb penuh teruja sbb jumpe org satu negeri)

Member: Ha…Slim River…patutla slim jer…

Aku: ha…@##@$@ (aku tak tau nak react sbb konpius dorang nie perli aku ke ape)

k…cukupla nie…

p/s Berbanggalah anda dengan kampung anda…hahah