Kereta Oh Kereta…

Assalamualaikum…

Kali nie entry dier ilmiah sikit…..pasal kereta…

Yer aku tau…

Korang nak cakap xde duit kan nak beli kereta so malas nak fikir…

Tapi kita kena la ade ilmu sikit sebelum nak beli kan..

Tie kalo orang dok cerita pasal nie leh la kita mencelah sama yer dak…

Aku suka kereta

images

Tony Stark pakai dalam Iron Man3..

Tapi yang aku rasa mampu milik

images (1)

had Myvi la

Sebelum nak beli kereta perkara yang wajib kita tau ialah:

* Berapa tahun kita nak buat pinjaman

* Kena kira cos minyak, parking, services dll..

*Berapa kerap kita guna

* Berapa ramai yang boleh naik kereta tue..(kalo sorang beli yang kecik sudah)

Lepas tue baru buat keputusan kereta apa yang sesuai dengan keselesaan, citarasa dan yang penting sesuai dengan budget…

Tapi kita tak digalakkan bayar cash terus walaupun mampu sebab tie kita rugi dekat nilai wang….x paham????

Xpe… Sat na bagi contoh

Kereta jenama X harga 50 ribu…tapi kalau korang simpan kat ASB… faedah yang korang dapat setahun dalam anggaran 3 ribu lebih..(ikot tahun la)….banyak tue…sapa nak bagi..

Lagipun korang takkan pakai kereta tue terus kan…sure dalam 7 tahun camtu korang da tukar jadi kalo korang bayar ansur xdelah terasa rugi sangat sebab duit tue korang boleh beli benda lain kan….

p/s Aku pun tak sure sangat teori aku betul ke tak…kalo korang rajin sharelah idea korang jugak tau….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s