B….B….Biasiswa

Assalamualaikum….

Sekarang kalau pelajar yang dapat sambung belajar mesti berlumba-lumba untuk mohon biasiswa…

Image

Tak kira la MARA ke, JPA, bank negara dan macam-macam lagilah..

Aritu aku menyembang la dengan adik aku…

Aku: Adik ko da mohon biasiswa ke belum

Adik: Belum…sibuk la kak…xsempat…tolong isikan boleh…

Aku: Banyak cantik muke….xde mase….nak isi sendirik…

Adik: Ala…member adik tue sume akak dier tolong isikan…Bukan tolong orang len       pon…Adik sendirik jugak…bukan senang nak dapat pahala….

Aku rasa adik aku patut masuk team bahas kat sekolah dier….bila cakap asyik nak menang jer….tapi dalam xnak lastnyer aku yang isikan….aku isikan biasiswa bank negara..

Image

Biasiswa bank negara ada 2 jenis… Biasiswa kijang dengan biasiswa kijang emas…Bezanya biasiswa kijang nie syarat dier longgar sikit….sekurang-kurangnya kena dapat 8A..tapi 6A+…kalau kijang emas kena dapat straight A+ masa SPM….

Untungnya biasiswa bank negara nie dah la lumayan pastu kalo kita score dalam exam,kita akan dapat hadiah dari bank negara…ade senior adik aku tue dari 3.5 naik ke 3.8 dapat la kamera sebijik (adik aku la yang cakap…kalo dier tipu…tipulah aku yer…)

Tapi sebenarnya banyak lagi biasiswa yang ada kat Malaysia….korang taip jer kat pak cik Google tue…berderet la kluar….tinggal rajin ke tak jer nak baca…

p/s: Bukan senang nak jadi senang yer dak…:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s